Provläs valda avsnitt om...


Den frivola leken
Provläs om racing

Micks nya racer körde ifrån det mesta. Han hade alltid pallplats efter loppen. Lotus, som varit vana vid att vinna blev nu slickade av flammorna från hans avgasrör. Men förstaplacering får man inte utan strid och han fick kämpa för att hålla the head of. Fighterna på banan hade blivit allt tuffare. Hans medtävlare var inga dunungar, och katastrofen låg in the tube. Han borde stängts av, men han körde schyst, hård racing och drog publik. Hade aldrig fått minuspoäng eller gult kort för regelbrott - men han var en förare som inte gärna utmanades på ett Chicken race. I dag skulle banan få honom i sitt grepp igen. Han skulle kasta alla hämningar överbord och riskera liv och lem för en känsla av att behärska sin öppna racer och kurvorna i omänskliga hastigheter...
...Och göra det bättre än någon annan.

En kvart över nio körde Mick sin tidsträning. Linda märkte att Mick hade förändrats. Han var kall. Racern väckte djävulen i honom. Bilarna rullade långsamt ut på banan. De körde i sicksack. Linda frågade varför de körde så. Tony svarade att de värmde upp däcken för att få bättre väggrepp. Bilarna körde ett varv och kom in på målrakan och ställde upp i de positioner som de fått. Mick startade i ytterspår i första ledet. Bilarna stod två i bredd efter varandra. Förarna varvade upp motorerna, starten gick. Bilarna rusade iväg med vrålande motorer. Mick tog ledningen med en gång, men tvåan hängde vid hans bakhjul. Mick valde innerspåret i högerkurvan och tvingade in tvåan bakom sig. Linn och Linda rusade över till andra sidan av läktaren för att se bilarna när de kom på baksidan av depån. Mick ledde fortfarande, men tvåan hängde envist fast ett par cm bakom honom. De gick genom en svag vänsterböj och närmade sig i hög fart en tvär vänsterkurva. Mick låg i ytterspåret och tvåan valde innerspåret.

”Tvåan tänker bromsa sig förbi i innerspåret” sa Tony.

Bilarna bromsade kraftigt och eldslågor slog ut ur avgasrören. Mick tänkte skära kurvan men kunde inte, tvåan hade kommit upp jämsides med honom. Tvåan gick förbi men pressades ut i ytterspåret och måste bromsa för att inte åka av. Mick accelererade, skar kurvan och gick förbi och ledde igen. Linn och Linda hoppade jämfota av upphetsning när Mick gick förbi i kurvan. Bilarna försvann ur deras åsyn. De väntade en halv minut så hörde de bilarna. Mick kom först ur kurvan tätt följd av tvåan. Mick hade valt ytterspår, det snabbaste spåret, men med den positionen som bilarna hade nu kunde Mick inte skära böjen efter rakan. Han måste få en bättre ledning. De låg nästan jämsides när de i rasande fart närmade sig U-svängen. 100 m före kurvan bromsade tvåan. Mick bromsade inte, men det slog ut eldslågor från avgasröret när han växlade ner och motorbromsade.

”Mick!” Ropade Tony bestört. ”För helvete! Bromsa!”.

Linda förstod av Tonys röst att Mick satsade allt. Det kändes inte bra. Mick kom först in i kurvan och kunde därmed välja spår, hans bromsljus blixtrade till, men skulle han klara kurvan i den höga farten. Han skar kurvan i innerspår och accelererade sig ur kurvan. Han hade en ledning på två meter när han rusade mot nästa böj. Avståndet till tvåan ökade ännu mer. Mick viftade förbi i ett rasande tempo och in i den tvära kurvan. Han accelererade och försvann ur deras synfält. Han kom tillbaka in på rakan och i ensamt majestät gick han in i kurvan efter målrakan. Han hade ca 10 m ledning över tvåan och gick in på sitt tredje varv. Rikard sa:

”nu har han satt dem på plats, visat var skåpet ska stå. Han satsade allt i kurvan förra varvet. Ett under att inte bakvagnen slog ut”.

”När han inte bromsade trodde jag att han skulle fortsätta rakt ut i sandfållan,” sa Tony, ”men han är fenomenal i kurvorna. Han släpper inte”.

Just när han sagt det snurrade en av de sista bilarna i startfältet strax efter den lilla högerböjen. Efterföljande bil hann inte styra undan utan körde in i bakvagnen och gav bilen en extra släng. Bilarna blockerade nästan banan. Funktionärer rusade till för att få undan bilarna. Linda såg hur Mick kom upp över krönet och ner. Det flaggades för hinder på banan, men han hade redan passerat. Han såg inte varningen. Han närmade sig kollisionsplatsen i våldsam fart. Hennes första impuls var att sätta händerna för ögonen. Men hon stod paralyserad. Tiden stannade för henne. Med fasa såg hon förloppet i ultrarapid. Funktionärerna kastade sig av banan...


Får ej kopieras. Publiceringsrätten tillhör Alf Andersson. © Alf Andersson Bildskaparen Förlag