Den ryske generalen, en strålande och elegant man, specialist på fångläger. Hans addjutant, den tystlåtne och dystre översten, som likt en blodhund alltid travade i hälarna på honom och som av de tyska krigsfångarna genast döptes till ”Kistlocket”. Och i fånglägret darrade såväl den ryske kommendanten som de tyska krigsfångarna. Alla hade de något att dölja, och vad kunde vara bättre att avleda generalens uppmärksamhet än några timmars kabaré...
...För flickben, barmar och stjärtar var alltid trevligare att se på än barackbritsar och masslatriner.
Hans Hellmut Kirst bevisar i Röd Morgon på nytt sin förmåga att skriva fränt och avslöjande om efterkrigstidens myglare... den erotiskt laddade spänningen mellan man och kvinna... om människans resning och förfall i fånglägrets taggtrådsomgärdade värld.
Korpral Asch har aldrig avrustat. Han ligger ständigt i högsta beredskap för att slå ner varje form av nynazism. Den gamle fienden måste tillintetgöras så att inte övermodig preusser-anda och förödmjukande kadaverdisciplin får insteg i den tyska krigsmakten. Och fienden lurar överallt.
I detta krig är alla medel tillåtna, inte minst humor och knipslughet. Det är två vapen som Asch hanterar mästerligt. Trots sitt allvarliga syfte blir Modell 65 därför en lika rolig som spännande bok.
Hans Hellmut Kirst har blivit en av det nya Tysklands mest lästa och uppskattade författare. Hans romaner utkomm samtidigt i mer än tjugo länder och nådde en samlad upplaga på mer än 4 miljoner exemplar. Kirst är känd som en av Hitlerregimens mest oförsonliga kritiker och ingen av tredje rikets mörka sidor har undkommit hans skarpa penna. I sin senare produktion har han visat sig vara en lika skarpsynt observatör och genomskådare av efterkrigstidens Tyskland.
Läger nr 7 upprättades i juli 1945 av Förenta Staternas armé i den gamla alpjägarkasernen i Garmisch-Partenkirchen. I lägret fanns bortåt fyratusen interner. De tillhörde olika åldersgrupper och yrkeskategorier. Ett var gemensamt för dem alla, de ansågs vara farliga nazister. Några var det också.
Hans Hellmut Kirst
Ted Harte var befälhavande CJC-officer. Född och uppvuxen i Tyskland, numera amerikansk medborgare. Han hade en fot i vardera lägret, ett ansikte som ingenting förrådde plus en förmåga att säga en sak, och mena något helt annat. Allt detta gjorde att Harte angrep problemen på sitt speciella sätt.
US ARMY städar upp efter krigsslutet och ändamålet får helga medlen.
Tre generaler såg framgångens gryning när de överskred Polens gräns 1939.
Tre generaler solade sig i maktfullkomlighet bland Warszavas ruiner 1942.
Tre generaler överraskades av skymningen i ett hatfullt Paris 1944.
Tre generaler mötte natten i ett splittrat Berlin... En bitsk och hänsynslöst avslöjande roman om tre nazigeneralers öde. En skrämmande bild av feghet och självutplåning från en tid som aldrig får komma tillbaka.
Författaren har använt ett omfattande material, hämtat ur tidningar, tidskrifter och böcker, både utländska och tyska samt av litteratur i ämnet.
En gång hade de alla trott på Hitler. En gång hade de villigt lyssnat till hans paroller. Nu hade de lärt sig vad Führerns ord och löften var värda, nu ville de rädda sitt fosterland undan katastrofen. Och för att de skulle nå det målet måste Hitler förintas.
Vad som hände den 20 juli 1944 tillhör historien. Attentatet misslyckades och medförde endast en grym och hänsynslös jakt på de sammansvurna, som med sina liv fick betala drömmen om ett befriat Tyskland.
Med denna roman har Hans Hellmut Kirst skapat ett äreminne över de män som vågade allt för att befria Tyskland och världen från en terrorregim utan motstycke i världshistorien.
I slutorden skriver Kirst:
I beundran tillägnar jad därför denna bok
FRITZ DIETLOF, GREVE VON DER SCHULENBURG OCH HANS KAMRATER
Utdrag ur texten: Inspirerad av den jumma nattluften och värmen från Evas kropp lade Werner Bachus armen om hennes axlar. Hon gjorde sig häftigt fri. ”Låt bli är du snäll,” sa hon. ”Varför det?” frågade han. ”Det gör väl ingenting.” ”Jag har inte tid,” svarade hon.
Nu tryckte han nykomlingen Eva tätt intill sig. Genom det tunna klänningstyget kunde han känna det fasta hullet. Att hon stretade emot för att komma loss gjorde det hela bara ännu roligare. Rutinerad taktiker som han var tänkte han inte gå särskilt långt redan i kväll. Men värma upp henne tänkte han ändå göra. Visserligen hade hans far i stränga ordalag direkt förbjudit honom att närma sig Eva, men vad hjälpte det? Mot köttets lustar står även den starkaste maktlös.
Eva slet sig loss. ”Jag måste gå nu!” sa hon.”En annan gång kanske,” tillade hon vänligt...
En ungersk författare med egna erfarenheter från nazisternas förintelseläger tvingades leva med det faktum att den roman han skrivit om just dessa erfarenheter refuserats av förlagen. Han kände sig som en fånge i sin lilla lägenhet, med en stor bunt papper som ingen ville ha.
Till sist fann han en annan utväg, han skapar en annan roman med en annan hjälte. Denna romanen i romanen är en kafkaliknande historia om en man som lever i ett totalitärt samhälle, präglat av ett katastrofalt förflutet. När mannen under en statskris får en möjlighet att fly, avstår han. Han kan inte skriva det han måste skriva om han lämnar sitt språk, den enda plats där han kan leva.
Fiasko är tredje delen i en trilogi vars två andra delar redan finns på svenska. Mannen utan öde (som gav honom Nobelpriset) och Kaddish för ett ofött barn, och liksom de tidigare böckerna har Fiasko en självbiografisk bakgrund.
Framför dem låg mil efter mil av nattsvart, fientligt hav.
Bakom dem fanns Gestapos skoningslösa människojägare...
NATTHIMMEL är ett fängslande läsäventyr med oavbruten spänning och oförglömliga livsöden.
Clare Francis har deltagit i många havskappseglingar samt en dramatisk ensamkappsegling, 29 dygn, över Atlanten 1976. Hon har därefter deltagit i en jorden runt-kappsegling.
Som programledare för en populär TV-serie om människan och havet genom hisorien stötte hon på ett spännande autentiskt material som gav henne idén till NATTHIMMEL, hennes första roman.
Boken är välkänd och handlar om det finska så kallade fortsättningskriget. Finlands vinterkrig var utkämpat, det bästa dittills av alla krig, ty där utgick båda parter som segrare.
Väinö Linnas klassiska roman om en kulspruteplutons öden under fortsättningskriget 1941-44. Romanen väckte livlig debatt när den utkom, skildringen är ärlig och osminkad. I dag räknas boken till de bestående krigsskildringarna från andra världskriget.
Närgågna personporträtt skildrar hur krigets fasor bryter ner och dessillustionerar. Själen är inget att ha för soldater. Den som till äventyrs hade hållit sig med en sådan fick lov att söva den till ro. Här gällde det att värj livhanken med alla till buds stående medel...
Viktigare än att avslöja är att ge individen frihet och personligt värde gentemot samhällets robotfunktioner. Dialog i det fria utan fördomar,doktriner och förlegade partigränser, handlar därför också om livsåskådning.
Fagerberg söker sig fram mot en fördjupad debatt, en förening av kravet på fortsatt materiell utveckling med kravet på inre mognad och personligt ansvar. Bara härigenom, anser han, är det möjligt att styra den politiska och tekniska utvecklingen åt rätt håll.
Dialog i det fria en slösande rik bok, fylld av tankens och språkets livsglädje, med en varm inspirerande ton och frän kritik av maktens utövare i ett självgott 60-tal.
”Hamilton har stött sig med en stor del av det politiska och ekonomiska etablissemanget... Just därför är hans rappa, journalistiska bok om hur Absolut Vodka blev en världsprodukt en sådan frän och härlig smakupplevelse. Det är en hyllning till de kreativa begåvningar utan vilka företagen skulle tyna bort.”
Magnus Brohult, Svenska Dagbladet
”Den satt! Jag kan tänka mig att en och annan av de namngivna personerna inte har lika lätt att dra på munnen som läsaren, vilken i gengäld har roligt alla de 300 sidorna igenom. Jag avstod från morgonsnapsen men fick istället åtnjuta det lätta ruset av en Absolut Hamilton under resten av dagen. Skål och tack.”
Nils Schwartz, Expressen
Expressen korade Heimerson till bästa radiorösten någon gång på 90-talet för att ”han med breda penseldrag och stundom grälla färger gör bilden av Asien så levande”.
Nu sätter Heimersson sig på motorcykel och kör upp till de bombade och blödande tamilerna i Sri Lanka. Han tar en Indonesiens Ottar i handen och hamnar på sexualundervisning i djungeln. Han går på bio och fascineras av Fasters roll i alla Vilda Östern-filmer. Och han avslöjar varför familjen Hemersons katt får religiösa förnimmelser av att titta på brevlådan.
OBS! Sriver ännu roligare än han pratar!
Conny är en ung man med fighteranda och äregirighet. Hans boxningstalanger upptäcks och han matchas snart fram mot allt större uppgifter, först som amatör men snart som professionell. Han går från seger till seger, njuter av att stå i publicitetens strålkastarljus och att vara omsvärmad av kvinnor.
Olle Länsberg ger en närgången bild av boxningens grymma värld. Den hårda leken är ingen nyckelroman, men den har många paralleller i verkligheten.
Det är en spännande och välskriven bok, som genom sin verklighetsnära skildring också bildar en realistisk bakgrund till den på 60-talet pågående debatten om boxningens vara eller icke vara.
Michael hade gjort en snabb karriär på Drake & Sweeney, en gigantisk advokatfirma i Washington med åttahundra anställda. Han tjänade bra, och ville gärna tjäna mer. Han var en stjärna på uppgång och hade aldrig tid att stanna upp, aldrig tid att se tiggarens utsträckta hand. Aldrig tid för samvetsbetänkligheter.
Men en våldsam konfrontation med en hemlös man förvandlade hans tillvaro. Michael överlevde. Det gjorde inte hans angripare. Vem var han? Michael grävde efter fakta och fick veta att han var en mentalsjuk Vietnamveteran som bott på härbärgen i många år. Michael fortsatte gräva och hittade bevis på ljusskygga affärer där hans egen advokatfirma var inblandad.
Karriären fick ett tvärt slut. Michael lämnade Drake & Sweeney, men inte utan att först ha tagit med sig vissa hemligstämplade dokument. Han trädde ut på gatan, och han blev de försvarslösas försvarare.
Ur författarens förord:
I Soldat med brutet gevär, som utkom i sin första upplaga år 1944, har jag velat teckna en ung idalist från arbetarrörelsens kamptid under 1900-talets båda första decenier, en tid då orden ”ideal” och ”idealist” ännu var obesudlade och hade sin rena klang kvar. Vad som framförallt karaktäriserar Valter Sträng genom hela romanen är hans strävan att komma ”utöver det korta och otillräckliga liv som är kroppens”.
Valter Sträng är klasskämpe, och han är förvissad om att hans kallelse är politikerns. Men politiken visar sig vara: inte direkt en fråga om sanningsforskning.
Vilhelm Moberg
Det leende Sörmland,"Sveriges hjärta", är det svenska landskap där herrgårdarna ligger tätast. Jane Hellstedt, författarinna till Slott och borgherrar i Skåne, har genomsökt sitt hemlandskap och presenterar i denna rikt illustrerade bok ett trettiotal av de vackraste och intressantaste herrgårdarna. Sakkunnigt och kärleksfullt beskriver hon naturen, parkerna, arkitekturen, inredningen, möblerna och konstskatterna. Vi får också stifta bekantskap med en rad av de fängslande människoöden som är förknippade med de gamla herresätena. Sagor och sägner som berättats genom generationerna har hon nedtecknat, och hon har hämtat material ur privata dagböcker, gamla brev och gårdsarkiv. Resultatet har blivit en charmerande bok.
Jane Hellstedt, konsthistoriker, är bosatt vid Tullgarn i Södermanland.
Fårö är en sluten värld som kommit att symbolisera så oerhört mycket av det som är genuint svenskt, en fristad undan masskulturen. Att folk är nyfikna på Fårö visar turistsiffrorna, 175000 personer transporteras årligen hit med färjorna.
Här finns en ursprunglig natur med en speciell flora, ovanliga fågelarter, karga klippstränder och hemlighetsfulla myrar med nästan tropisk växtlighet. Raukar och klippfåror berättar geologisk historia på samma gång som de ger skönhetsupplevelser. Gamla träd som Avaeken beskrevs redan av Liné på 1700-talet.
En inspirerande bilderbok, lysande bilder i färg och svartvitt med enkla, orienterande bildtexter.